Szolgáltatásaink 2017_05_23_szolgaltatasaink_gif

Kiscsoportos foglalkozások

Alapítványunk, a Tanfolyamok menüpont alatt található témakörök mentén indít kiscsoportos foglalkozásokat (2-5 fő). A foglalkozások heti rendszerességgel, 12 héten át zajlanak, melyeknek időtartama 60-75 perc, a gyermekek életkorától és a csoport létszámától függően. Alapítványunk jellemzően 5 és 12 év kor közötti gyermekeket fogad.

A foglalkozásokhoz minden esetben saját készítésű munkafüzetet adunk a résztvevőknek, mely házi feladatokat is tartalmaz a foglalkozások közti időre.

Szülő konzultáció

A hozzánk járó családoknak konzultációs lehetőséget nyújtunk, hogy az otthoni, óvodai/iskolai nehézségeket átbeszéljük, azokra megoldásokat találjunk. A konzultáció a tanfolyamok 12. hetében kötelezőek. Ilyenkor az egy csoportba járó gyermekek szüleivel közösen ülünk le átbeszélni a tapasztaltakat, illetve adunk tanácsot a továbbiakra. Ezen az alkalmon szoktunk új tanfolyamot is javasolni, ha szükségét látjuk, de az egyéni problémákkal is ilyenkor tudunk részletesebben foglalkozni.

Pedagógus konzultáció

A hozzánk járó gyerekek pedagógusaival szükség esetén szívesen konzultálunk, hogy az intézményben megjelenő problémás helyzetekre megoldásokat találjunk. Vállaljuk a gyermek csoportjában/osztályában történő hospitálást, hogy teljesebb képet kapjunk, segítségünk teljes körű lehessen. Ezeken az alkalmakon kifejezetten gyakorlati tanácsokkal látjuk el a pedagógusokat, melyek segítenek a nehezebbnek tűnő helyzetek kezelésében.

Kortárs foglalkozások

Gyakran járunk ki általános iskolai osztályokba, hogy a kortársakkal megismertessük a másságot, a másfajta viselkedést és annak okait, következményeit. A foglalkozások interaktív formában zajlanak, mely során a kortársak maguk is tapasztalatot szereznek arról, hogy minden ember különböző és ez így van jól. A játékok segítenek megérteni az autista osztálytársat, az ő viselkedését, gondolkodását vagy nehézségeit, mely által az intézményi bántalmazások is megelőzhetőek. A kortárs foglalkozásokra jellemzően 2-4 alkalommal kerül sor.

Pedagógus felkészítés

Integráló intézményekbe (óvodákba, iskolába) is gyakran kijárunk, hogy az ott dolgozó pedagógusokat felkészítsük a szociális-kommunikációs nehézséggel küzdő vagy autista tanulók érkezésére. A felkészítés időtartama változó, tantestülettől függően lehet 2 de akár 8 órás is. Ilyenkor megismertetjük a pedagógusokkal a gyermekek viselkedésének okait és a problémás viselkedések megelőzésének lehetőségeit, annak módszereit. Ezeken az alkalmakon is igyekszünk nagyon gyakorlati és kézzel fogható tippeket adni a befogadáshoz.

Szülőklub

A hozzánk járó családoknak havi rendszerességgel tematikus szülőklubot tartunk 2015 óta. Ezeken a pénteki alkalmakon nemcsak az ismeretek bővítése, hanem a kapcsolatok kialakítása is cél. A szülőklubokat egy szülő-szakember és egy szakember vezeti és jellemzően 2-2,5 órás.